'Ieder project zijn eigen uitdaging'

27 oktober 2021

Terug

Eric Koning is projectleider bij Otterman Techniek en is daarmee een spin in het web voor zowel zijn collega’s als zijn opdrachtgevers. Flink wat balletjes hoog te houden dus, en wij waren benieuwd hoe hij iedere dag weer tot een goed einde weet te brengen.

We treffen Eric bij een bedrijfspand met grote opslaghallen waar meerdere bedrijfsbusjes geparkeerd staan. We zijn in Hardenberg bij een vestiging van Waterschap Vechtstromen, dat verantwoordelijk is voor de waterhuishouding in Twente, Noordoost Overijssel en zuidoost Drenthe.

Eric legt uit wat de bedoeling is: “Waterschap Vechtstromen sluit een vestiging in Vriezenveen, en daardoor moeten alle machines die daar nu nog staan naar Hardenberg verhuisd worden. De bedrijfshallen in Hardenberg moeten daarvoor worden aangepast. Wij zijn verantwoordelijk voor alle elektrische en werktuigbouwkundige benodigdheden hier. Denk daarbij aan een nieuwe warmtepompen in combinatie met heaters en luchtgordijnen.”

Ook Robert Blaak, één van de elektromonteurs bij Otterman, is op locatie. “Ik werk nu een aantal maanden aan deze klus, die gaandeweg steeds verder is uitgebouwd. De opdrachtgever heeft tijdens het uitbouwen van deze hallen aangegeven ook graag het kantoor aan te willen pakken, dus ik loop hier nog wel even.”

Hetzelfde geldt dus voor Eric, die zelf nog niet zo lang bij Otterman Techniek werkt: “Ik ben al jaren projectmanager binnen de installatiebranche, en sinds een aantal maanden dus ook voor Otterman. Ik woon zelf in Enschede, en met vestigingen in Hardenberg en Enschede is mijn werkgever dus dichtbij huis. Al met al ben ik bij veel projecten zelf te vinden, en al deze locaties verschillen logischerwijs nogal. We hebben een groot project in Groningen lopen, dus daar ben ik ook iedere week te vinden. Zo kan ik de voorgang op de bouw in de gaten houden in samenspraak met de mensen op locatie.”

Als projectleider moet je goed kunnen schakelen geeft Eric aan: “We weten waar we een opdracht moeten realiseren, wanneer de opdrachtgever de oplevering wenst te hebben en welke collega’s nodig zijn voor het realiseren van een project, maar dat is nog niet alles. Wij zijn namelijk als installateur natuurlijk niet de enige die op een project gezet wordt. Architecten, grondwerkers en andere aannemers zijn logischerwijs ook betrokken. En tijdens zo’n project zijn we afhankelijk van elkaar. Dat alle werkzaamheden van het project gezamenlijk kan worden opgepakt is de grootste uitdaging.”

Eric vervolgt: “Onze tekenaars weten bij een nieuw project al snel een goede tekening op te leveren, maar deze kan er anders uitzien dan die van het bouwbedrijf of de architect. Het is dan mijn taak om samen met andere projectleiders de tekeningen van alle betrokken partijen op elkaar af te stemmen. Bovendien is het een flinke uitdaging om bepaalde werkzaamheden op tijd af te krijgen. Zoals iedereen weet, is het in de bouwsector ongekend druk. Deadlines zijn er elke dag, en personeel is schaars. Natuurlijk doen we er alles aan om de planning aan te houden, maar dan kan het helaas weleens voorkomen dat ik niet de mankracht ter beschikking heb zoals deze wel vooraf ingepland stond. Ook dan moet ik schakelen.

 

Bij het bouwbedrijf kan er bijvoorbeeld vertraging ontstaan, waardoor wij moeten schuiven binnen de projecten. Het is dus belangrijk om kort op de projecten te zitten en om gevoel te houden bij iedere klus. Alleen zo kom je niet voor te grote verassingen te staan.”

“Er is niet alleen strak overleg met alle betrokken partijen nodig, het contact met de collega’s is van even groot belang. Robert Blaak licht het verder toe: ‘Ik loop hier meer rond dan Eric zelf want hij is namelijk met meerdere projecten tegelijk bezig. Eric heeft alle benodigde documentatie van dit project digitaal inzichtelijk gemaakt voor mij en mijn collega’s. Via mijn iPad kan ik dus de planning en alle tekeningen en aantekeningen inzien. Dat zorgt voor de nodige structuur want er verandert gedurende het project genoeg. Dat Eric alles digitaal up-to-date houdt is dan heel fijn.”

Eric en Robert geven aan dat er door de druk op de ketel fouten gemaakt kunnen worden. “De grote druk moet niet ten koste gaan van de kwaliteit wat we leveren. Ik kan mij kapot ergeren als ik ergens een stopcontact scheef aan de wand gemonteerd zie, dan loop ik maar wat vertraging op. Als ik ergens werk, wil ik het goed opleveren. Nieuwe collega’s heet ik van harte welkom bij Otterman Techniek, zolang hij maar goed werk levert”, lacht Robert.

Eric vult hem aan: “We moeten met z’n allen ook niet vergeten om plezier en lol te hebben op het werk. Een lach helpt je de dag door. Wat Robert zegt is natuurlijk helemaal waar; we zijn goed in het flexibel zijn maar boven dit staat kwaliteit. Wat we doen, doen we goed, of anders gewoon helemaal niet.”

De Otterman app

Altijd en overal op de hoogte van jouw planning

Meer informatie
morrenhof-jansen-app